Ayder

Şehrin karmaşasından kaçmak istiyorsunuz. Yeşile, doğaya koşmak istiyorsunuz. Dinlenmek, yenilenmek istiyorsunuz. Ülkemizin yeşili ve hırçın mavisiyle ünlü Karadeniz Bölgesi'nin şirin ili Rize ve Rize'nin incisi Ayder Yaylası sizin tüm yorgunluğunuzu almak için birebirdir. Ayder Yaylası mis gibi yayla havasıyla, eşsiz doğasıyla, Karadeniz kültürünü yaşatmak ve deşarj etmek için bekler sizi.
Ayder Yaylası Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde bulunmaktadır.

Ayder Yaylası, uzun zamandır yöre halkı tarafından bilinse de ünlenmesi çok eski değildir. Trabzon havalimanından uçakla ya da kara yolu ile Rize'ye ulaştıktan sonra Çamlıhemşin ve Ayder Yaylası servis araçlarıyla ulaşabilirsiniz Ayder Yaylası'na. Çamlıhemşin'den itibaren doğa tüm güzelliği ile göz kırpar yol boyunca. Ayder Yaylası yolu boyunca Fırtına Deresi, gürül gürül sesiyle eşlik eder sizlere. Yakın bir zamanda yenilenmiş asfalt yol ile ulaşılan Ayder Yaylası'na Çamlıhemşin'den 30 dakika gibi bir zamanda ulaşım mümkün. Ayder Yaylası yolu boyunca birçok yerde durup bu güzellikleri çekmek isteyeceksiniz. Yanından geçeceğiniz köyler doğa ile iç içe, ahşap evleri ve bu evlerin arkasında fon gibi duran yeşil dağlar ise adeta karpostal gibidir.

Kısa sayılacak bir yolculuktan sonra yeryüzündeki cennet diyebileceğiniz Ayder Yaylası'na ulaştınız artık. Ağzınız kesinlikle açık kalacak doğanın bu nadide güzelliği karşısında. Şaşkınlığınızı giderdikten sonra başlarsınız Ayder Yaylası'nı keşfe. Ayder Yaylası çam ormanları, doğayla bütünleşmiş yayla evleri, rengarenk çiçek dolu düzlükleri, heybeti ile yeşile bürünmüş Kaçkarlar, çeşit çeşit çiçeklerden elde edilmiş Ayder Yaylası balı ile, yaylanın yukarısına doğru dağların arasından adeta fışkırarak akan şelalesi Ayder Yaylası'nın ilk keşfedilecek doğal harikalarıdır. Aman makinanızda filmi bol tutun. Ayder Yaylası'nın bu güzelliklerini arkadaşlarınıza anlatmaya kelimeler yetmez, eğer bu güzellikleri fotoğraflamadıysanız.

Ayder Yaylası, 1987 yılında turizm merkezi ilan edilmiştir. Ayder Yaylası turizm merkezi ilan edildikten sonra, bölgeye konaklama tesisleri yapılmaya başlanmıştır. Bugün Ayder Yaylası, 1000 civarında misafirini konaklatabilecek, ahşap yayla evleri tarzında tesisleri ile sizlere Ayder Yaylası'nı yaşama fırsatı sunmaktadır. Ayder Yaylası, doğal güzellikleri ile birlikte sizlere Karadeniz mutfağından eşsiz lezzetler sunmaktadır. Ayder Yaylası'nda yöreye özgü karalahana, mısır yarması ve barbunyadan yapılan karalahana çorbası, kabuğu alınmış mısırdan yapılan mısır çorbası, karalahanaya sarılmış lahana sarması, kaygana ve kuymak, Ayder Yaylası keyfinize ayrı bir lezzet katar. Soğuk ülkelerde yetişen omega 3 yağı ile sağlığa oldukça faydalı somon balığının yerlisi diyebileceğimiz Ayder Yaylası'nın buz gibi sularında işletmelerin özel hazırladığı havuzlarda yetiştirilen alabalığı Ayder Yaylası'nda kesinlikle tatmanız gerekir. Başka yerde Ayder Yaylası'nda aldığınız bu lezzeti bulmanız pek mümkün değil.

Ayder Yaylası, etrafında bulunan pek çok el değmemiş keşfedilmeyi bekleyen yaylaları ve gölleri ile de meşhurdur. Ayder Yaylası'ndan bu yaylalara sizleri rehber eşliğinde götürebilecek tur şirketleri vardır. Ayder Yaylası'nın bu eşi benzeri olmayan yaylaları için bir gününüzü ayırmanız gerekir. Tur bitiminde buna değdiği için Ayder Yaylası'ndan uzak kaldığınıza pek üzülmezsiniz. Ayder Yaylası programınız içerisinde Fırtına Deresi'nde rafting yapabilirsiniz. Yine Ayder Yaylası'nda rafting için sizlere eşlik edecek profesyoneller mevcuttur.

Ayder Yaylası, görünen doğal güzellikleri içerisinde yer altından çıkan yöre halkının uzun yıllardır yararlandığı, 55 derecelik şifalı kaplıca suyu da bulunmaktadır. Ayder Yaylası'nda bu kaplıca suyundan yararlanmak için modern bir tesis inşa edilmiştir. Ayder Yaylası yaz aylarında yoğun bir talep yaşamaktadır. Ayder Yaylası'ndaki konaklama tesisleri bu talebi diğer dönemlere de yaymak için birçok girişimde bulunmaktadır. Ayder Yaylası kar düştükten sonra ayrı bir güzelliğe bürünmektedir. Aynı zamanda Ayder Yaylası Heliski ile kayak yapan, özellikle yurt dışından gelen kayakçılar ile hareketlenmektedir.

Son yıllarda Ayder Yaylası'na olan talep giderek artmaktadır. Ayder Yaylası hem yurt içi, hem yurt dışından birçok tatilciyi konuk etmektedir. Ayder Yaylası özellikle yurt dışı olarak İsrail'den yoğun turist almaktadır. Doğanın bu harikasında yenilenmek, kendinizi iyi hissetmek için Ayder Yaylası sizleri beklemektedir.

Yorumlar